Články

25

Podzimní sběr dat se blíží, a proto bychom Vám rádi připomněli některé užitečné informace. 

Pro letošní rok nedochází téměř k žádným změnám v předávaných datech. Přesto Vaší pozornosti doporučujeme dokument MŠMT "Informace a metodické poznámky k předávání individuálních údajů ze školních matrik", který najdete na tomto odkazu.

Otestování dat na zkušebním serveru MŠMT

Zkušební server, na kterém si můžete ověřit správnost předávaných dat, je již nyní otevřen na adrese https://profa.msmt.cz/MatrikaS/ a zůstane otevřen po celou dobu předávání dat. MŠMT doporučuje vždy data na tomto serveru nejprve otestovat a teprve když jsou bez chyb, je předat ostrém serveru na adrese https://matrika.msmt.cz/matrikas/. Podzimní sběr dat pro základní a střední školy probíhá v první polovině října a předáváte při něm údaje žáků (včetně všech změn) za období od 1. 10. 2018 do 30. 9. 2019. 

Jak na kontrolu a opravu dat v aplikaci?

Ještě před odesláním dat na testovací server doporučujeme zkontrolovat data v aplikaci, a to v menu Evidence osob - Školní matrika - Export ze školní matriky pro MŠMT. Po kliknutí na tlačítko "Zkontrolovat" vypíše aplikace seznam případných chyb:

Po kliknutí na tlačítko s obrázkem tužky u jména žáka se v novém okně aplikace otevře přímo karta žáka a je možné na ní provádět potřebné opravy. Také je možné kliknout přímo na vypsaný text chyby a v novém okně se otevře uživatelská příručka, a to přímo kapitola pojednávající o dané chybě a možnostech jejího odstranění.

Vygenerování souborů s daty pro předání

Pokud Vaši školu nenavštěvuje žádný žák se speciálními vzdělávacími potřebami, vygeneruje Vám aplikace jeden soubor s daty. Pokud alespoň jednoho žáka se speciálními vzdělávacími potřebami máte, vygeneruje Vám aplikace soubory dva. Pokud máte u některého žáka evidována podpůrná opatření, získáte soubory tři. Vygenerované soubory si kliknutím na tlačítko "Stáhnout soubor" stáhnete k sobě do počítače a pak je nahrajete na příslušném serveru MŠMT.