Články

31

V souvislosti s metodickými doporučeními hodnocení žáků v základních, středních školách a konzervatořích, které vydalo MŠMT jsme pro Vás připravili krátké shrnutí jak na generování vysvědčení u žáků, kterým byla poskytnuta dočasná ochrana podle zákona č. 67/2022 Sb. (Lex Ukrajina).


Základní školy

Na vysvědčení v části, kde se uvádí název ŠVP, bude navíc uvedeno: „Žák/Žákyně se vzdělával/vzdělávala podle zákona č. 67/2022 Sb.“, pokud došlo k úpravě vzdělávacího obsahu podle § 3 lex Ukrajina. Generování této doložky na vysvědčení je zajištěno automaticky na základě nastavení příznaku "žák se vzdělává podle zákona Lex Ukrajina". Při výběru požadovaného vzoru a současného označení tohoto příznaku se na druhé straně vysvědčení generuje požadovaná doložka. 

 

 

 

 

 

 

 

Za 1. pololetí žáci hodnoceni nebudou, bude proškrtnuto. Vztahuje se ke všem vzorům závěrečného ročníkového vysvědčení. 

Střední školy a konzervatoře

Pokud měli žáci podle zákona č. 67/2022 Sb. upravený (redukovaný) obsah vzdělávání, budou mít žáci na vysvědčení za 2. pololetí uvedeny pouze ty předměty, ve kterých se alespoň částečně vzdělávali a byli z nich hodnoceni. Na zadní straně vysvědčení bude uvedena doložka “Vzdělávání probíhalo na základě zákona č. 67/2022 Sb.". Za 1. pololetí žáci hodnoceni nebudou, bude proškrtnuto.

Ke stažení

Metodika k hodnocení pro žáky základní školy naleznete ke stažení zde.

Metodika k hodnocení pro žáky základní školy naleznete ke stažení zde.

Podrobný manuál pro tisk vysvědčení žáků vzdělávajících se podle zákona lex Ukrajina ke stažení zde.