Články

20

Konec školního roku se nezadržitelně blíží, a proto jsme pro Vás v tomto článku shrnuli vše podstatné k tisku ročníkového vysvědčení z aplikace Škola Online.

 

Způsob tisku vysvědčení v aplikaci se liší v závislosti na způsobu uzavírání hodnocení.

 

 

Připomínáme parametr aplikace kategorie Vysvědčení, který ovlivňuje způsob uzavírání hodnocení. Doporučujeme administrátorům systému na škole zkontrolovat, na jakou hodnotu jej máte nastaven (menu Správa aplikace - Nastavení - Parametry aplikace).

 

Obr. Parametr aplikace „Povolený způsob zadávání údajů na vysvědčení“

Jednotlivé varianty tisku (včetně zadávání slovního hodnocení) a s nimi související kroky vedoucí k tisku vysvědčení, naleznete v následujícím odkazu. 

 

Nejpoužívanějším způsobem je uzavírání hodnocení prostřednictvím uzávěrek učitele a následně uzávěrky třídního učitele, které mají učitelé přístupné dle svých úvazků z menu Hodnocení – Uzávěrky.

 

Vlastní kontrola a tisk vysvědčení se pak provádí prostřednictvím menu Výstupy – Vysvědčení na formuláři Kontrola a tisk ročníkového vysvědčení případně Zadávání hodnocení a tisk ročníkového vysvědčení (pro školy, které zadávání známky hromadným způsobem).

 

Obr. Uzavírání hodnocení prostřednictvím Uzávěrky učitele

 

S výběrem správného vzoru Vám může pomoci nástroj v menu Výstupy – Vysvědčení – Výběr vzoru ročníkového vysvědčení, který Vám na základě vstupních kritérií doporučí vhodné vzory pro tisk, které jsou samozřejmě v souladu s platnou legislativou. 

 

K dispozici máte rovněž krátký videonávod pro tisk ročníkových vysvědčení. 

 

Doporučení a tipy, jak na tisk vysvědčení s QR kódem naleznete v článku na tomto odkazu. 

 

QR kód musí obsahovat vysvědčení, výuční listy a diplomů pro hodnocení žáků a studentů při dosažení základního vzdělání, středního vzdělání, středního vzdělání s výučním listem, středního vzdělání s maturitní zkouškou a vyššího odborného vzdělání.

 

Odpovědi na nejčastější dotazy týkající se tisku vysvědčení naleznete v uživatelské příručce na tomto odkazu.