Články

25

První den ve škole obvykle bývá kratší a žáci se neučí podle stanoveného rozvrhu. Mohlo by Vás tedy zajímat, jak tuto situaci řešit z hlediska rozvrhu ve Škole Online. Nabízíme Vám nyní dva možné způsoby řešení této situace. Jistě si sami vyberete ten, který je pro Vás výhodnější.

 

1) Zrušení původní výuky a založení školní akce

Pokud volíte tuto variantu, předpokládá se, že již máte v aplikaci vygenerován rozvrh s platností od 1. 9. 2022 a tento rozvrh zobrazen v kalendáři uživatelů. 

V prvním kroku zrušíme nejprve původní výuku pomocí školní akce s typem "Zrušení výuky" (menu Rozvrh a suplování - Školní akce - Evidence školních akcí). Na první záložce zadáme období např. první dva dny, pro které požadujeme rozvrh zrušit, na záložce Třídy vybereme všechny třídy a nastavíme jim "Obecnou absenci třídy". Záložku Ostatní není třeba vyplňovat neboť v tomto případě nepotřebujeme generovat žádný záznam do třídní knihy, cílem je pouze odstranění původní výuky z kalendáře. Založená akce s typem zrušení výuky odstraní požadované hodiny z rozvrhu a namísto nich zobrazí prázdné místo. 

  • V dalším kroku přistoupíme k evidenci školní akce s názvem např. "Zahájení školního roku" s typem „s náhradním vyučováním (docházka se eviduje dle školní akce)“ a to prostřednictvím stejného formuláře Školní akce. Při zadávání školní akce je nutné zadat kromě data a času konání (doporučujeme evidovat na vyučovací hodiny např. 1-2), tříd a třídních učitelů i učitele, kteří budou mít ve třídě dozor. Automaticky je možno přidělit k této akci třídní učitele ke svým třídám na záložce Učitelé. Tito učitelé pak budou mít možnost zapisovat i do elektronických třídních knih. Nezapomeňte doplnit dozory na záložce Dozory a odpracované hodiny (tlačítko Doplnit dozory třídním učitelům podle jejich tříd ), aby třídní učitelé mohli realizovat zápis do třídní knihy v rámci těchto hodin.  

Odpovědi na nejčastější dotazy k evidenci školních akcí naleznete ZDE.

    Výše uvedený postup je vhodný, pokud potřebujete upravit výuku pouze pro první den nebo dva školního roku a poté již budete učit dle standardního rozvrhu. V případě, že budete používat speciální rozvrh po celý první týden doporučujeme použít druhý způsob a tím je:

    2) Úprava rozvrhu

    Rozvrh můžete upravit buď pomocí formuláře Úprava vygenerovaného rozvrhu nebo vytvořením nové verze rozvrhu pouze pro první týden.

    • Úprava vygenerovaného rozvrhu

    Vstupte na formulář Rozvrh a suplování - Rozvrh - Tvorba rozvrhu. Zde je potřeba se přepnout na záložku Úprava vygenerovaného rozvrhu. Pak vyberte požadovaný týden a v něm jednoduchým přetažením hodin proveďte požadované úpravy. Pro odstranění hodiny z rozvrhu je možné kliknout pravým tlačítkem a zvolit možnost "Odebrat z rozvrhu". Celou akci dokončíte kliknutím na tlačítko "Aktualizovat kalendář" ve zvoleném týdnu".

    Nápovědu k Úpravě vygenerovaného rozvrhu naleznete ZDE.

    • Vytvoření nové verze rozvrhu: 

    V menu Rozvrh a suplování - Rozvrh - Verze rozvrhu si nejprve vytvořte prázdnou verzi rozvrhu a touto verzí rozvrhu pak proveďte aktualizaci rozvrhu školy v požadované dny (pozor, skutečně jen v tyto dny, aby nedošlo ke smazání rozvrhu i v dalších dnech). Poté můžete buď přímo v této prázdné verzi na formuláři Rozvrh a suplování - Rozvrh - Tvorba rozvrhu vytvořit nový rozvrh a tím pak zaktualizovat kalendář na požadované období, nebo si můžete v menu Rozvrh a suplování - Rozvrh - Verze rozvrhu vytvořit kopii rozvrhu stávajícího a tu jen upravit dle potřeb prvního týdne a opět touto verzí zaktualizovat kalendář pro první týden..

    Odpovědi na nejčastější dotazy týkající se tvorby rozvrhu naleznete ZDE.